• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Kisah Kucing - Tragedi Oktober

Sekitar Oktober 2010 saya mula membela kucing di rumah. Bukan tak nak bela sebelum ni, tapi tak sanggup nak cuci diorg punya najis kalau ter'yak dlm rumah. Tapi saya suka kucing.

November 2010, adik bawa balik seekor anak kucing yang dijumpai ditepi jalan raya, dlm hujan lebat. Anak kucing tu mcm lost and lapar. Adik bawa balik dan kami bela. Dari situ, kasih sayang pd kucing semakin membuak2. Mak yang tak suka kucing pun dah mula suka kucing. Dan yang paling surprise, mak pandai cakap dengan kucing. See.

Saban hari, kucing membesar dan membiak. Dari dua ekor, jadi 5 ekor. Lepas tu bertambah dan bertambah sehingga jadi 14 ekor semuanya. Bajet makanan diorang tiap2 bulan pun dah lebih dari bajet makan tuan dia. 1 paket frieskies boleh tahan berapa hari je. Tapi sayang punya pasal, kami bela juga.

Sampaikan satu hari, mak cakap mak xlarat nak tanggung makanan kucing lg. Terpaksa campur bagi makan ikan dan nasi. Dan saya beri idea bodoh pd emak supaya kucing2 ni diberi kepada sesiapa yang berminat. Sebab dah banyak sangat kt dlm rumah. Emak pun setuju.

Tapi belum sempat kami 'beri' mereka pd insan yang berminat, seekor demi seekor pergi meninggalkan kami. 2 ekor mati dulu iaitu putih dan tompok. Selang beberapa hari Otin pulak mati. Dan yang paling sedih sekali, Milo dan Kiko pun mati sama.

Milo pd saya dia seekor kucing yang cerdik. Disebut nama dia dari arah mana sekali pun, dia pasti akan datang dan minta dimanja. Dan saya selalu mandikan dia berbandingkn yang lain. Betapa sayangnya saya pd Milo. Kiko pula baru berusia 2 minggu. Xsempat nak main-main dengan dia si mata sepet tu.

Kemudian, Kajol pula pergi ikut jejak langkah yang lain. Sedih memang sedih. Sebab mereka mati, saya tak da di rumah. Bangkai mereka pun saya tak nampak.

Oktober 2012 merupakan bulan yg sedih bagi saya. Walaupun hanya kehilangan 7 ekor kucing, tapi perasaan sayang pada diorang tu yg membuat rasa sedih sampai sekarang belum hilang.

Balik kampung, tiada panggilan nama Milo, Kajol ataupun Kiko. Senyap.

Tragedi Oktober_2012

1 comments:

Yogi Marsahala said...

memang seringkali saat kita menyukai hewan peliharaan, mereka malah pergi, komentar juga ya ke blog saya www.goocap.com

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards