• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Bila Kekasihku Adalah Penipu

Al-kisahnyalah...
Seorang remaja perempuan berumur sekitar awal 20an. Masih single dan belum berpunya. Bukan tidak mahu ber'boyfriend' tapi takut katanya. Takut kecundang pelajarannya. Bukan tiada lelaki yang mahukan dia. Berdozen-dozen beratur, berkilo-kilo kata-kata manis ditaburkan. Tapi alasannya masih belum bersedia.

Berbekalkan muka yang ayu lagi comel, malah berpelajaran tinggi lagi, maka si gadis yang ayu itu membuat keputusan untuk mendaftarkan diri di salah sebuah laman web sosial yang popular untuk mencari kenalan. Lelaki terutama sekali. Sebab katanya lelaki di sekitar kawasan perumahannya semua tak boleh diharap. Muka pecah rumah. Suka ngorat-ngorat orang perempuan yang lalu lalang tak kesah mak orang atau nenek orang. Pada dia lelaki sebegitu seperti tidak mempunyai masa depan dan sering menganggap perempuan sama seperti tikus. Kerana mengorat menggunakan bunyi *suit-suit* tak tahu aku nak terangkan macam mana. Harap kau paham.

Gambar yang paling comel lote dia letak sebagai profile picture dengan harapan banyak lelaki jambu dan educated tertarik padanya. Baru saja berdaftar 5 minit, 3 kenalan telah add dia sebagai kenalan. Sukalah hati si gadis tadi. Bila dia refresh sekali lagi, makin bertambah kenalan. Hati si gadis makin gembira. Glamer juga aku katanya.

Hari berganti minggu. Minggu berganti bulan. Kenalan si gadis tadi sudah tidak terkira bilangannya. Kalah bilangan fans Mawi. Opss.. Maaf ye peminat Mawi. Dan dia semakin lupa hasrat dia mendaftarkan diri di laman web sosial itu hanyalah untuk mencari kenalan suka-suka bukannya kenalan untuk dijadikan jodoh.

Dijadikan cerita, ada seorang lelaki yang wajahnya cukup jambu di mata si gadis tadi, serta berpelajaran juga telah menghantar private message di inbox si gadis. Katanya mahu berkenalan. Si gadis melonjak kegembiraan. Berbalas-balas mesej di situ sehinggalah bertukar-tukar nombor telefon bimbit. Telefon rumah tak canggih katanya.. Nak golek-golek atas katil susah. Nak bawa masuk tandas pun tak boleh.

Satu hari, mereka sepakat membuat keputusan untuk berjumpa kerana masing-masing sudah jatuh hati. Maka berjanjilah untuk memakai baju seperti yang telah ditetapkan.

Hari yang dinantikan telah tiba. Si gadis kelihatan berkobar-kobar untuk berjumpa jejaka idaman hatinya. Habis bedak nyonya kepunyaan emak dia sapu setebal-tebalnya di muka bagi mengelakkan jerawat yang baru tumbuh akibat datang bulan dilihat oleh jejaka idaman hati.

Selepas 5 minit, si gadis ternampak kelibat jejaka idaman hati. Berbaju kemeja kotak-kotak berwarna pink (erk) serta berseluar jeans warna hitam. Cap coklat dan kaca mata hitam sebagai aksesori pelengkap. Ceh. Dalam hati si gadis. Boleh tahan macho. Luruh jantung tak sempat nak sambut.

Beberapa meter lagi, sampailah si jejaka di riba si gadis. Silap-sila. Bukan riba, di depan si gadis. Tapi bila semakin dekat, degupan jantung si gadis semakin laju dan laju dan laju lagi. Si gadis semakin panik. Bila melihat jejaka idaman hati di depan mata, bertambah kencanglah degupan jantungnya.

Si gadis menundukkan muka. Malu katanya. Si jejaka dengan kacak dan bergaya membuka cap serta kaca mata hitamnya. Sambil berkata, "Hai cik adik manis. Lama ke tunggu abang handsem ni?" Perasan betul kata si gadis di dalam hati. Si gadis memberanikan diri untuk melihat serta memandang mata jejaka yang berjaya menambat hatinya. Bila dia pandang je, mak aihhhh!!! Cepat-cepat dia lari. Takkan toleh belakang lagi.

Si jejaka tadi pelik. Sambil menggaru-garu kepala. Kenapa, tak cukup hensem ke aku? Katanya. Mana nak hansem cik abang ooi, kalau gigi kau rongak depan lepas tu dengan warna kuningnya macam durian tembaga. Bau belum tahu lagi. Kepala botak. No wonder la dia pakai cap. Mata? alamak, sorry la bang. Tak berani nak cakap.

Dekat rumah, si gadis cepat-cepat batalkan akaun dari laman web sosial tersebut sebab tak mahu kejadia yang sama berulang lagi. Serik katanya.

Pengajarannya : Jangan cari jodoh dekat laman web sosial. Gambar-gambar tak boleh dipercayai melainkan anda kenal manusia-manusia tersebut. Kalau setakat orang add tanpa gambar lepas tu nak berkenalan, jangan kau beri expectation yang tinggi kerana dikhuatiri akan ditipu. HAHAHAHA.

Cerita di atas tak ada kaitan dengan sesiapa mahupun pemilik blog. Hanya sekadar suka-suka. Bosan. Tak tahu nak update apa. Babai.




4 comments:

sebelas said...

hehehehe..bagus pengajaran nie :D

http://nomborsebelas.blogspot.com/

Miss Izah Mohamed said...

hahaha... klaka2... tp klu yg xde gmbr tu besenye kite xapprove pon.. reject terus.. hehe

SyAmSuL AnUaR said...

jngn le nk cari jodoh kt laman sosial..bahaya..nnti kene tipu...(--")
utk suka2 ok...

Etie said...

ye btul..tapi
kalu dah jodoh x kemana,
i found my jodoh in friendster.. :)
we are happily married with a darling daughter..

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards