• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Artikel Ini Ditujukan Kepada Suami dan Isteri. Yang Single pun Digalakkan Baca.

Artikel ini saya peroleh daripada email yang di forward. Niat saya nak berkongsi. Segala susunan ayat bukan 100% hasil nukilan saya tapi sebaliknya saya salin daripada email tersebut. Mari sama-sama hayati dan nikmati.

Sang suami, adakah kamu menghargai isteri kamu? Okey, obviously soalan ini ditujukan khas kepada yang sudah berumah tangga.Yang bujang tu, anggaplah saya tujukan soalan ini pabila anda sudah berumah tangga kelak. Tapi kalau saya olah sedikit soalah itu menjadi seperti ini, Sang lelaki, adakah kamu menghargai bakal isteri kamu? Pun boleh juga.

Mari baca artikel di bawah.

Mulianya seorang isteri di sisi Allah. Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini kepada keluarga, suami, dan anak-anak. Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak tahu menghargai isteri mereka kerana isterilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka.

Beruntungnya seorang wanita yang ada rahim, dengan rahim inilah dia bekerja dengan tuhan. Lelaki yang bernama Rahim tak payah nak menyebok kat sini eh? Kau perempuan ke? HAHAHA. Perempuan jadi 'kilang' manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Bila dah bersalin tu, susukanlah anak. Jangan takut 'kendur' atau menggelebeh pulak. Si suami,jangan la berebut dengan anak untuk menyusu. Adoi, aku malu sebenarnya nak taip perenggan ni.
Cuti yang Allah bagi bukan cuti suka hati tapi Allah bagi sebab dia bekerja dengan Allah.Tapi bila habis cuti tu, layanlah suami. 'offer' lah pada suami. Nabi bersabda; "Berjimak dengan isteri itu pahala." Jangan buat dek saja, alasan itu, alasan ini. Ingat tu si isteri ye.. Kata nak pahala lebih.

Budak-budak bawah umur, kalau tak paham jangan tanya mak bapak. Nanti malu sendiri. Aku pun tengah malu ni.

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang. Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa ampunkan dosanya. Lahir saja bayi, seluruh dosanya habis. Inilah nikmat yang Allah beri kepada wanita. Jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Macam mana pulak bagi wanita yang tak boleh melahirkan anak? Pasti lebih banyak keistimewaannya. Kan? Takpa, Allah itu Maha Adil.

Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid. Allah izainkan terus masuk Syurga. Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksaan kubur.

Untuk peringatan semua wanita yang bersuami, seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami, si isteri tak tanggung.

Di akhirat nanti, seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahal extra yang banyak dia teriama di atas segala kebaikan suaminya yang tidak disedari. Contohnya, bila dia redha suaminya pergi berjemaan di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah..ganjaran Allah ke atasnya jua.

Bila dia lihat suaminya terhegeh-hegeh di titian Sirat, dia tak nak masuk Syurga tanpa suaminya, jadi sia pun beri pahalanya kepada suami untuk lepas masuk Syurga. Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu,tambah lagi di akhirat. Kalau isteri selalu merungut, muncung terhadap suami dia tak dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik akan ditanggung oleh suami ditambah lagi dengan dosa-dosa lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu (lelaki), lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita, dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Kepada yang sudah berumah-tangga tu,renung-renungkanlah artikel ini. Dan yang masih single, jangan jadikan alasan kamu single untuk mengabaikan syariat Allah. Marilah kita bersiap sedia dari sekarang bagi merebutkan pahala extra yang akan diperolehi di akhirat kelak.

Selamat kepada semua.


3 comments:

aduka said...

yg lahir anak luar nikah cane ek?
*saje bg kecoh*
hahaha..

my name is Ain said...

aduka

yg anak luar nikah tu aku xberani nk komen.. sbb takot ade yg kecik ati pulak nanti..haha.. pesal kau nk tau sgt ni weh?

Tihara said...

bukan semua wanita kan dapat nikmat yang selepas melahirkan ibarat kain putih tu..huhu

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards