• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Ingat Senang ke Jadi Perempuan

Siapa cakap senang kalau jadi perempuan? Tolong angkat kening sikit. Kening siapa tak terangkat tu maknanya dia tau la betapa susahnya jadi perempuan. Kenapa saya cakap jadi perempuan ni susah. Dah 23 tahun 6 bulan 6 hari saya jadi perempuan. Bukan bermakna sebelum ni saya pernah jadi laki-laki ke apa. Tak pernah. Saya memang dilahirkan sejak azali adalah perempuan. So, pahamlah kan? Tak payah terang detail sangat. Nanti bosan.

Menurut akal cerdik saya, ada beberapa sebab yang boleh diguna pakai. Tapi sebab ni semua saya reka sendiri menurut akal cerdik lagi sekali. So, anda jangan pulak buat rujukan bila anda tiba-tiba rasa nak tukar jantina ke apa (akak, ingat ni.. hehe). Saya ada beberapa point lah dekat sini.

  • Ingat senang ke nak jadi perempuan ni kalau tak tau erti perempuan tu sebenarnya apa.
Anda tahu ke apa maksud perempuan tu? Haa, pergi rujuk sana Kamus Dewan. Lepas tu tolong bagitau saya. Apa maksud perempuan sebenarnya.

  • Ingat senang ke nak jadi perempuan kalau muka tak cantik.
Betol. Laki-laki sekarang pandang perempuan yang muka cantik je. Yang tak cantik ni kesian betul. Muka tak cantik satu hal. Lagi kalau kulit gelap macam k**ling. Masa kecik selalu kena ejek anak k**ling sebab kulit saya memang tak cerah. Dah la gigi terabur. Memang sabar dan tabah. Bila dah besar, pandai-pandailah kau pakai braces ke apa kan. Tapi niat asal saya pakai braces waktu tu bukan sebab nak cantik ke apa. Niat cuma satu : Nak built up saya punya comfidence level. Sebab dah selalu sangat kena ejek, nak jumpa orang pun takot. Apatah lagi senyum, jangan harap nak nampak walau secebis.Cett. Sekarang? Tak payah orang suruh senyum, free-free je I sedekah senyuman. Cantik? Yang tu tak dapat ubah. Allah dah cipta wajah yang cukup sempurna, nak kata tak cantik macam tak bersyukur pulak. So, cakaplahh cantik. Tap bukan bermakna I perasan. Ahhhh.
  • Ingat senang ke jadi perempuan ni kalau tiap-tiap bulan ada waktu sensitip yang mana hormon waktu tu tak stabil.
Orang cari pasal memang siap. Habis kena. Kena apa saya tak tahu la. Lain orang lain dia punya efek. Kalau saya? Saya diam takda mood. Nak marah orang? Takda, tapi kalau kat rumah adik jadi mangsa. Muka ketat segala bagai. Lepastu malas nak gerak, perut meragam. Seksa. Makan pun tak berapa lalu, kadang-kadang mengidam benda-benda yang tak patut macam orang mengandung padahal bukan pun. Ces.
  • Ingat senang ke jadi perempuan kalau ditakdirkan jadi perempuan cantik pandai.
Kalau belajar tinggi sangat pun nanti orang tua-tua kat kampung akan cakap. Takda orang nak masuk meminang sebab belajar tinggi sangat. Erk? Tapi kalau dah jodoh nak kata apa kan? Ada yang lecturer kawen dengan driver lori lagi. So, ada apa pada level? Kalau main game level memang penting la. Okay, aku dah start merapu sejak adicted dengan game ni.
  • Ingat senang ke jadi perempuan ni kalau ditakdirkan kerja merantau di negeri orang.
Yelah, serba serbi kena jaga. Jaga diri, jaga aurat, jaga penampilan, jaga peribadi. Nak cakap pasal aurat? Saya sendiri pun banyak buat salah. Ye, saya mengaku kesalahan saya yang kadang-kadang saya lakukan dengan sengaja. Tapi Allah masih bagi peluang kan untuk kita bertaubat dan berdoa kan? Tu lah gunanya doa. Walaupun ada orang sakitkan hati saya ke apa, saya tetap doakan mereka sekali. Seluruh ahli keluarga, sahabat handai, kawan-kawan, orang yang saya sayang, ibu bapa paling penting semua tak terkecuali. Apa yang saya minta? Itu hanya di antara saya dengan yang Di Atas nun. Peribadi pula? Panjang cerita. Kita skip terus pergi next point.
  • Ingat senang ke jadi perempuan ni kalau ditakdirkan jodoh datang lambat.
Ye, bukan senang. Sebab keluarga saya ada beberapa mak cik saya yang jodoh mereka lambat. Tapi saya gembira sebab saya tengok mereka bahagia. Orang akan mengata itu ini. Susah tau jadi perempuan. Kawen cepat orang cakap gatal,kawen lambat orang kata tak laku.So, macam mana kalau nak kawen umur pertengahan tapi jodoh tak jumpa lagi kan? Itu semua kuasa yang Di Atas.
  • Ingat senang ke nak jadi perempuan ni kalau tak pandai masak.
Erk. Hobi saya, salah satunya memasak. Tapi saya takdalah pandai masak sangat. Tapi saya suka masak. Orang cakap, perempuan kalau tak pandai masak jangan harap nak kawen. Tapi saya rasa falsampah tu tak boleh pakai lagi. Sekarang banyak buku resipi ada jual. Kita boleh belajar dari situ. Yang penting kemahuan. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan kan? Bila dah kawen,automatik perasaan ingin belajar memasak mesti ada punya. Takkan sanggup nak tengok tiap-tiap hari suami makan biskut kering cecah kopi tongkat Ali, malam-malam tapau mee goreng mamak. Kan kan? Kalau macam tu baik suruh suami kawen dengan anak mamak tu je. Habis cerita.
  • Ingat senang ke nak jadi perempuan kalau tak dapat nak kawal nafsu 9 tu dengan 1 akal.
Nasib semua perempuan dikurniakan akal yang cerdik. At least dengan satu akal dapat kawal 9 nafsu. Kan? Kan? Cuma kadang-kadang je susah sikit dikawal nak-nak masa mega sale ke apa. Susah nak cakap. Saya suka jugak shopping. Tapi window shoppinglah. Akan beli bila rasa teringin nak beli atau perlu beli. Lagi satu kalau dah terbayang-bayang sampai masuk mimpi tu memang sah kena beli. Kalau tak memang akan menyesal sepanjang bulan.
  • Ingat senang ke jadi perempuan kalau dah kawen dan mengandung lepas tu kena bawa perut memboyot ke hulu ke hilir tak boleh tidur meniarap.

Seksa. Walaupun I belum lagi ada pengalaman tu, tapi I tengok kakak-kakak I macam seksa je. Lagi lepas bersalin. Pergh. Macam-macamkena jaga. Silap-silap hari bulan kalau tak jaga, semua lari. Nak buat alignment pun susah lepas tu. HAHA.
  • Ingat senang ke jadi perempuan kalau customer datang asyik mintak no telefon je.
Erk. Rimas la. Sikit-sikit mintak no telefon. Paling koman pun tanya nama lepas tu dah kawen ke belum. Ingat aku jaga kaunter pertanyaan untuk agen cari jodoh ke? Adoi.
Kalau yang berani tu macam-macamla dia tanya kan. Aku dengan muka terpaksa senyum manis pun jawablah walaupun sebenarnya malas nak jawab. Nama pun customer service. Kena marah pun aku kena senyum je. Tak ke pekerjaan bodoh namanya. HAHA. Apa-apa pun kena ingat dalam kepala, CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT.

Susahkan jadi perempuan ni.Ingat senang ke. So,kepada laki-laki yang nak jadi perempuan tu. Tak payah la. Bukan senang. Walaupun sebenarnya senang nak jadi ahli syurga tapi sebenarnya senang jugak nak menanggung dosa. So, masih lagi ke nak tukar jantina.

Yang perempuan, walaupun susah jadi perempuan ni,kita kena bersyukur jugak. Sebab banyak kelebihan perempuan di sisi agama. Kan? Anda paham lah kan. Tak payah la saya cerita satu persatu. Kang jadi ustazah pulak. Ustazah Nurul Ain. ERk. Sejuk perut emak i mengandungkan I. HAHA.

footnote1: Emak, emak sihat ke? Sejuk ke perut emak sekarang? Mungkin sebab sekarang musim hujan ataupun emak sapu balm dekat perut sebab tu sejuk.
footnote2: Jangan ingat I buat entry baru, I dah tak merajuk okeh. Rajuk I masih ada lagi.

15 comments:

tihara said...

p/s ainn akak nk jd jantan sekjap jer..sbb nk main snooker..

aku tetap bersyukur dijadikan sbg seorg wanita walopun wanita sering dianggap lemah..

DilOt said...

hehe..mmg pun..sebab i pun perempuan..

bak kate org2 tua...jage sorg ank perempuan lebih susah dari jage 10 org anak lelaki...
eh ye ke peribasah tu..betul kot...

my name is Ain said...

Akak

haha..jom aa kte tukar imej menyamar kejap..pastu kte g men snuker..

tu la, best jadi pompuan ni..haha

my name is Ain said...

Dilot

betol3.. susah jaga anak pompuan..mak selalu cakap..

mimie_t said...

"Tapi saya takdalah pandai masak sangat"

Tipuuuuuu. Ain masak sedaaap :)
Amacam, bjaya x bodek nk suruh masak bagi kite mkn? :P

my name is Ain said...

mimie

hehe..sedap ke? erk.. haha

boleh3.. nnt dtg johor gtau.. leh masakkn utk mimie.. special punya.. tp xtau sedap ke tak la..

shazclan said...

senang kot...kalau jadi isteri..sume dosa laki die tanggung..huhu

Budak Malu818 said...

awk...berita smalam,baru jer saye bace ader sorang pmpuan nk kecikkan payudara dier..pastuh,tersilap potong puting payudara tuh...duit dah abes,rm28ribu dah...
betapa mulia,jadi seorang perempuan...manis lawa..
tibe2,tukar nk jadik pengkid plak..adoi..sakit2~

my name is Ain said...

shazclan

huhu..agak la..laki pulak yg bnyk dosa.. sbb tu kena cr laki yg boleh bimbing isteri..jd isteri xbnyk wat dosa, leh sama2 masuk syurga..


budak Malu88

eeeiii..ni xtau bersyukur lnsg.. yg kecik dok sebok nk besarkn..die dah besar nk kecikkn pulak.ntah pape la..

Honey Bee said...

mmg susah jd perempuan ni...byk sgt org nk mengata...byk sgt nak jaga tatatertib...
lg2 plak jumpa org tua yg pegang pd adat terlebih dr ikut ajaran agama..
apa2 pn berbalik jer pd hukum hakam agama...
semua nya betull...ye tak?

Nine said...

susah jadi pompuan gak ek..hehe..syok baca entri Ain nih...

jadi laki pun susah gak...hehe

Nur Khairunnass Binti Saleh said...

betul2...memang susah jadi perempuan! tapi saya bersyukur jadi perempuan.. hehe..

my name is Ain said...

HoneyBee

yup..betol sekali..

my name is Ain said...

Nine

huhu..syok eh? erk.. biase jek.. Nine buatlah pulak entry.. ingt senang ke jadi laki2..

my name is Ain said...

Nass

kan?kan? bukan ng jai pompuan ni.. tp mmg syukur sgt2..

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards