• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Salahkah Bercinta

Seingat saya, cinta monyet saya adalah seawal enam tahun. Masa tu masih di sekolah tadika. Gatal betul kecik-kecik dah tahu bercinta. Tapi biasalah budak-budak. Mana tahu sangat pasal cinta.

Kemudian saya melangkah ke sekolah rendah. Saya digosipkan dengan seorang budak lelaki yang namanya saya masih ingat lagi sampai sekarang, Syawal namanya. Dia adalah ketua kelas dan saya adalah penolongnya. Kami digosipkan sebab kononnya dulu-dulu ketua dengan penolong adalah ibarat uda dan dara. Cet. Apa la budak-budak sekolah punya tanggapan. Nasib namanya pun gosip.

Alam remaja adalah alam paling seronok. Dan saya pula dihantar ke sekolah yang semuanya perempuan. So, untuk merasa cinta monyet sewaktu alam remaja memang tak dapat. Nasib saya tak terjerumus dalam hubungan songsang. Erk! Minta dijauhkanlah.

Sambung pula pelajaran ke matrikulasi. Di sini budak-budak laki-laki panggil saya minah kerek. Sebab saya tak pernah nak senyum atau berbaik-baik dengan budak laki-laki. Jangan kata nak bercakap, nak dapat nombor telefon pun sikit punya susah. Bukan tak nak bagi,sebab diorang tak mintak. Takkan tiba-tiba nak bagi pulak kan?

Tamat matrikulasi, saya masuk universiti. Saya pernah couple beberapa tahun kemudian cinta tak kesampaian putus ditengah jalan. Frust-frust menonggeng? Erm, tak sangat kot. Sebab saya yang buat keputusan tu. So, takdalah sedih gila sebab saya rasa tu pun cinta monyet jugak. Macam takda hala tuju.

Sekarang? Malas nak cerita.

Persoalan saya. Salahkah bercinta? Mak saya selalu pesan, masa belajar jangan sibuk nak bercinta nanti pelajaran terganggu. Saya langgar jugak arahan tu. Tu pun bercinta senyap-senyap. Lepas tu putus. Padan muka aku. Degil lagi tak dengar kata.

Tapi, lagi sekali saya nak tanya. Salah ke bercinta? Lepas saya putus tu, tak silap masa tahun pertama, saya memang dengar nasihat mak saya. Jangan bercinta masa belajar. Dan lihat, sampai sekarang pun saya masih dengar cakap mak saya. Jangan bercita. HAHA. Tapi masalahnya dah habis belajar dan dah kerja pun. So, salahkah bercinta?

Sekarang, dia pulak sibuk tanya-tanya. Takda buah hati ke? HAHA. Aku gelak je.

Jawab sikit. Salah ke bercinta?

footnote: entry ditulis dalam masa 7 minit 13 saat sambil menonton Gosiip Girl. Dan Humphrey, i love you.


20 comments:

pauhputik said...

no komen

dari sekolah ag mak pesan cam2

sama gak time masuk u

tapi langgar gak arahan tu

my name is Ain said...

pauhputik

haha..ramai kot orang langgar..

kopi said...

hmm...tp kan...akak smpai skrg mcm xprnah brcinta je...jatuh cinta ade la...haha...same tapi tak serupa tu..kan? tp zaman sekolah akak tiada kapel2...g sekolah...balik sekolah..hmmm....lg...:)

Kamsiah said...

salam..
bercinta tak salah
asal pandai jaga batas2 syariat ...

pstt..akak pun pesan akat anak2..
habiskan sekolah/balaja dulu baru bercinta..hehe

Tihara said...

aku salah seorang yang melanggar..sekarang dah bersepai pun..haha

my name is Ain said...

Kopi

haha.. bercinta dgn jatuh cinta adlh dua perkara yg berbesa.. bila jatuh cinta xsemestinya kita bercinta.. kn??

Nine said...

hehe..best baca nih...pandai Ain karang...

Hmm sib baik tak terjebak hubungan sonsang ek? hehe tak kut...

sekarang masih solo lagi kan..takpe nanti ada lah tuh...

hehe

Ain U mana dulu ek ?

my name is Ain said...

Kak Kamsiah

hehe.. ye ke? bagus2.. tp kdg2 budak2 ni xboleh disekat kemahuan dia.. bila kita sekat,lagi dia ligat nak buat..

Kak Mai

hehe..

my name is Ain said...

Nine

pandai? haha, biase jek.. blog ni tak la best sgt, banyak lagi blog yg best kat luar sana.. mcm blog Nine..huhu

huhu..tu la psl..syukur sgt...

as long as sy blom kawen, selagi tu la status SINGLE tu hebat terpampang kat muka.. haha...btol, jodoh pertemuan di tangan Allah..

dlu? UKM Bangi..awatnye?

Nine said...

hehe betul cakap Ain tuh..

Owh UKM bangi..sama kakak Nine..skunk dia umur 26..Ain umur baper ? :]]

Honey Bee said...

tak salah bercinta klu tak abaikan pelajaran tp klu skang dh keje...lg lah tak der salah nyer bercinta...jgn BENCINTA sudey...lg parah...

Afzainizam said...

Salam senaskah cinta
http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

Cinta itu buta... dan cinta itu membutakan...
dahsyatnya cinta... cinta membawa kesyurga.. cinta itu indah tak terungkap ngan kekata..

Tapi adekala cinta yang didustakan amat sakit...

Aduhhhhh... aku bermadah berhelah plak...

my name is Ain said...

Nine

huuu..betol eh? kakaka, tu ayat sndri..

umur? erk, baru 13..percayax? ngeh3.. kalau ikut surat beranak, dilahirkn tahun 1986.. tp umur baru 19.. sweet 19..

(perasan xhabis)


HoneyBee

hehe..ye ke? okeh la, lepas ni nak cari satu.. atau you carikan 1 boleh?


Afzainizam

haha.. xpe2..xsalah bermadah.. tapi cinta yang kekal adalah cinta pada yang di atas nun.. betol x? sepatutnya kita patut lebih mencintai Dia dari diri kita sendiri, keluarga mahupun orang yg kita sayang..

kopi said...

ahaa...yep...jatuh cinta x semestinya bercinta...tp mesti rase sakit je hati..kalau kita suka kat org tu..tp xdpt cakap kite suka kat die...

my name is Ain said...

Kopi

haha..betul2..mcm tepuk sbl tgn pn ade gak kn?

kopi said...

hehe...tulah...tgk je dari jauh...
bak kate org dulu...xdpt tgk org..
tgk bumbung rmhnye pun boleh la...
tp rumah pun jauh...:)

my name is Ain said...

Kopi

aah la.. susah betol nak pahamkan org tu kn? aihh.. sbb tu la single smpai skrg..kakaka

dina said...

aku budak 11 thn..tapi aku dah bercinta..aku syg sangat org 2..

my name is Ain said...

dina

mudanya dah bercinta..aku yg umur dah 23 ni pn tak bercinta lagi.. adoii..haha

eizan0406 said...

cintakan fitrah..tkde salahnya..klu terjatuh cinta pun tk salah sbb ia diluar kawalan..yang salah adalah cara kita mengemudi cinta itu

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards