• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

The day i baked cake..

Semalam merupakan hari bercuti. Bercuti dari kerja dan segala-galanya. Bila bercuti, macam-macam perkara yang hendak dilakukan. Termasuklah bercucuk tanam, memasak, mengemas, membasuh dan bermacam-macam lagi. Bila cuti, saya tidak berapa gemar keluar berjalan-jalan lebih-lebih lagi bila mood tak ada (mood dipengaruhi oleh duit juga). Maka, saya mengambil keputusan untuk lepak-lepak di rumah pada hari semalam. Ahad lah. Takkan hari raya pulak.

Seperti minggu-minggu yang sebelumnya, bila tiba hari Ahad, saya akan bangun sedikit lewat. Kalau saya kata sedikit tu, memang maksudnya betul-betul sedikit lah. Selepas subuh, saya lelapkan mata sekejap, dan bangun pada jam 8. Takda lebih dari itu. Kerana, saya mempunyai sejenis sindrom yang bila tidur terlalu lama, kepala akan menjadi sakit. Kebiasaannya, saya memang bangun awal. ( Kat kampus tak payah cerita, itu lain sikit situasinya).

Dari minggu lepas saya semacam mengidam nak makan home-baked-cakes. Nak buat sikit punya malas, tapi disebabkan perasaan mengidam tu membuak-buak, saya gagahkan juga membuat cake yang diidamkan. Kek Marble , resipi pemberian mak cik saya dari singapura. I really really love baking cakes. Saya sangat-sangat cinta membakar kek. Ceh. Dan disebabkan telah mengguna margerin yang kandungan garamnya tinggi, maka kek tersebut pun menjadi sedikit masin. Nasib saya tidak mengikut arahan mak cik saya supaya meletakkan sedikit garam kerana saya yakin dengan neluri saya bahawa margerin tersebut sebenarnya telah pun masin mengikut warnanya. (ini hanya naluri saja, bukan fakta tahu)



Dan hasilnya sangat marvelous, hingga menjilat jari kaki (kucing kat luar rumah yang suka jilat jari kaki lah). Tapi tak boleh dimakan secara banyak kerana akan berasa sedikit muak. Masinlah katakan. Tapi, next time saya akan cuba membuat kek menggunakan margerin yang rendah sedikit kandungan lemaknya. Kesihatan harus dijaga beb. Diet itu penting. heh~

Tamat cerita membuat kek. Dan seperti biasa, saya tidak pula meng'capture' waktu-waktu membuat kek tersebut. Sebab saya memakai baju tidur pada waktu itu. HAHAHA. (baru nak gelak sekarang, tadi sikit punya serius).

Dah, nak belajar buat kek lain pulak.


**wondering** bilalah nak pro memasak ni?
Huh~



4 comments:

ijechan said...

yuhuuu!! dah lama x baking membaking ni. *jealous!

ain said...

hehe..
jom2 kte baking-baking cakes..
haha :*

missy suzi said...

aku xpnah pandai baking.huh

my name is Ain said...

suzy

xpe..boleh blaja..
nk blaja ngan aku?
haha

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards