• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Cerita Blind Date

Kami berjanji untuk bertemu. Tempat dan masa telah pun ditetapkan. Pakaian? Tak payah nak tetap-tetapkan warna. Ikut firasat dan kata hati.

Berbekalkan duit dan ilmu di dada, tempat yang ditetapkan dituju dengan rasa berat hati. Aku hanya mengenakan seluar jeans lusuh dan baju separas lutut menutup punggung dan bertudung krim. Cepat-cepat bayangkan macam mana keadaan aku masa tu. Dalam kepala ligat berfikir itu dan ini. Mak aih, apa pasal asyik nak pergi toilet je ni? Tangki asyiklah penuh. Minumnya tidak.

Bilik kecil tu dah lapan kali dituju. RM 1.60 terbang macam tu saja tanpa sebarang hasil. Penat je termenung. Perah otak, keringat semua.

Aku sengaja menyorokkan diri dari pandangan umum. Jadi invisible sesekali sekala apa salahnya. Nak tengok macam mana rupanya Encik S yang kononnya nak di match make kan dengan budak nama Nurul Ain tu. Sempurna kah rupanya? Tinggikan dia? Peminat rokok kah? Atau.....

Di tengah-tengah kelompok manusia, ternampak kelibat manusia yang sedang mencari-cari. Terjengah-jengah ke kiri dan kanan. Memandang sekeliling seolah-olah mencari seseorang. Mungkin ini dia Encik S. Erm, boleh tahan orangnya. Tinggi jugak. Pakai pun smart takdalah selekeh. Tengok muka pun macam orang baik-baik.

Dia menunggu di tempat yang dijanjikan. Sah, itulah Encik S. Tapi, perlu ke aku pergi berjumpa dengan dia sedangkan aku masih lagi belum bersedia? Dari malam semalam, hati ni memang tak tenteram. Berdegup kencang, macam ribut taufan. Dalam perut macam ada rama-rama berterbangan. Macam mana ni? Pergi, tak pergi, pergi, tak pergi, pergi, tak pergi. Aahhhhh. Keputusan muktamad. Baik aku pergi. Manalah tahu ada peluang. Ceh, sempat lagi.

Kaki yang yang dah penat berdiri macam patung sejak dari tadi dilangkahkan ke arah manusia yang disangkakan Encik S. Berat hati betul. Tapi, sepasang kaki ni memang sungguh gatal, menuju ke arah lelaki tersebut dengan pantas seolah-olah dikejar anjing gila. Tak sangka betul, kaki perempuan pun boleh tertarik pada kaki lelaki. HAHA. Apa aku mengarut ni.

Sampai di depan manusia yang disangka Encik S, senyuman secara paksa tapi cukup manis dan sempurna diberikan kepada manusia di hadapan. Dalam hati, confirm cair hati dia bila tengok aku senyum mak lipat macam ni. Aku dipersilakan duduk. Sah. Memang dia orangnya.

Apa pandangan aku buat kali pertama? Dia menarik. Nampak educated. Bibir dia merah, bermakna mungkin dia tidak merokok atau sengaja memakai lipstick kaler merah. Itu aku tak tahulah. Muka bersih, rajin solat ni. Kuku pun bersih dan pendek. Baju kemas dan bergosok. Kasut berkilat silap-silap, kilat pulak. Kasut bersih dan berstokin. Mungkin cukup sempurna dari luar. Dalaman? Takpa, sekejap lagi aku uji habis-habisan sampai kau merayu untuk talian hayat.


Kami bertentangan mata. Mak aih, redup sungguh pandangan matanya. Jantungku semakin berdegup kencang. Dia tersenyum. Aku pun tersenyum. Waiter datang untuk mengambil pesanan mematikan pandangan kami. Kacau betul, dalam hati aku berkata.

Abang nak pesan minumam apa?
Tanya waiter muda itu. Lelaki yang disangkakan Encik S itu menjawab dengan menunjukkan jari ke arah buku menu sambil berkata :

Shaya hahu hair khofi shatu. Hawak?

Terkejut beruk aku bila aku tengok gigi dia rongak, dengan gaya percakapan yang sengau yang membuatkan aku tak paham langsung apa yang diperkatakan tadi. Muka dah merah padam, malu pada waiter lelaki tu dan diri sendiri. Cepat-cepat aku cabut lari. HAHAHAHAHA


Di atas bukan cerita sebenar. Ini hanya tanggapan aku apabila perlu menghadiri blind date yang diaturkan oleh kawan atau ahli keluarga. Aku harap sangat Encik S bukan macam tu lah. Sebab so far dengar dia cakap kat phone takda sengau-sengau.

Blind date kami terpaksa dibatalkan kerana masing-masing mempunyai urusan. Encik S ada tanggungjawab terhadap kerjanya, dan aku sibuk bersama sanak-saudara di tanah perkuburan menguruskan jenazah dan bertahlil beramai-ramai kerana pemergian nenek saudara.


p/s: macam mana nak ubah template ni? Tengah pening. Hoho.

Jumaat shopping : DONE
Sabtu blind date : UNDONE
Ahad tunang : DONE. Tapi bukan aku yg tunang. Sepupu aku. HUHU

Lepas penat gila jalan-jalan, kami pergi solat Zohor. Ni dalam surau sempat lagi ambil-ambil gambar. Sebab dah letih sangat, tak banyak dapat capture good moments.

Duta KFC yang dibenci oleh mak cik-mak cik yang jeles kami bergelak ketawa. Padahal takda tulis pun DILARANG BISING kat situ. Hangin betul. Sebab nak sakitkan hati mak cik-mak cik tu, kami saja gedik-gedik ambil gambar. Sakit tak hati? HAHAHA

Gambar ni kat rumah orang bertunang. Jadi, spekulasi kononnya nak bertunang hanyalah tipu belaka. Pakai sikit punya sempai. Dengan muka bengkak macam baru bangun tido. Padahal tak tau kenapa.

Habis dah cerita. Cukuplah tepek gambar sendiri. Bawak-bawak la insaf.

11 comments:

LaDy NaS said...

aunty tipu..:((

my name is Ain said...

Nas
bukan tipu la sayang..
xjadi. Cancelled. Batal..
huhu..
takpa, boleh cuba laen kali..

DilOt said...

aiyakkk..ingat itu cite true stori...rupa2nya..itu cita tipu woo..
haha..imaginasi tersgt tinggii..naseb baik bukan yg betul ..halau hidak...hepas hini..hite hanggil hakcik hot ye..hukan makcik dot lg...ngee~~~

ubey said...

haha. terkejut aku. mati2a ku caye

saya@ateh said...

Adoila.. punyela tunggu updated pasai blinddate 2, x jadik plak!

tiha said...

ade benda yg ko tak tambah dlm story tu...pasal yg kite discuss last forum dlm ym..haha (mesti lupe tu)

paan said...

hoho...xjadi blind date..semangant aku baca cerita kat atas tue..

my name is Ain said...

Dilot
haha..bukan ke berangan tu best..tanpa angan2 kdg2 impian xboleh jd nyata..huhu..

xmo la mak cik sengau..x hot langsung..haha

Ubey
huhu..kesian kau..kan aku bz Sabtu tu, nenek sedara aku meninggal..xkn nk g date pulak..

Ateh
tu la, mesti korang tak sabar nak tau cite selanjutnya..haha..perasan sunggoh.. nk buat mcm mana, masing2 ada hal..terpaksa batalkan..

Kak Tiha
erm..serius sy tak ingat la kak. Yang mana 1 ek? bukan ke bnyk betol perkara yg kte diskus..heheh

Paan
huhu..ni baru warm up..belum yg real..yg real mesti lg gempak..hahaha..

*kunun arr*

Cik Mira said...

hahaha ahmpir tertipu. penggayaan bahasa cerita anda mantap :P

Rashid said...

dushh!!! ingatkan kisah benar tadi.. kena tipu rupanya..

my name is Ain said...

Cik Mira
hehe..eh, tolong check kan tatabahasa eh?
time kasih..
huhu

Rashid
ish..takda niat menipu..tak sengaja..sebb semua nk sgt tau pasal cite blind date..tu yg buat..hehe

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards