• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Hari ni nak bagi tips secara ikhlas.

Ini gambar kami selepas keluar makan-makan. Nampak tak budak lelaki yang kat tengah-tengah tu? Haa, yang itu. Itu budak perasan ensem. Nak muntah bila dia cakap aku jeles die ensem. Hooi, buat apa aku nak jeles kalau kau ensem pun, sebab aku tak nak jadi ensem. Aku nak cantik jek. HAHAAHA. Poyolah budak tu. Mari sama-sama boooo pada dia.

Dah dah. Cukuplah.

Enam belas hari saja tinggal. Enam belas. Bukan satu belas (err, sebelas lah) atau dua belas. 16. Cuba cakap lagi sekali. Enam belas. Ok. Baik-baik. Paham dah. Kakak yang nak kawen, engkau yang eksaited. Biarkan budak nih.

Apa cerita hari ni? Macam biasalah. Cerita tu lah. Takda lain. Director kat atas nun dah cakap macam tu, maka jadinya macam tu. Tak leh nak 'cut-cut' tukar scene. Kejap kat Paris, kejap kat Venice. Nyanyi golek-golek kat ladang bunga. Pastu salin-salin baju. Ceh, mula dah dia merepek. Aura bollywood lah konon.

Err. Sedang blaja nih. Blaja menulis entry dalam keadaan pendek. Tapi rasa macam tidak boleh. Bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal. Bagaikan idea mencurah-curah disorongkan keybord. Mana boleh disekat-sekat idea yang datang mencurah. Macam ada orang cakap " macam ladang gandum disimbahi coklat - Coco Crunch lah" correct me if i'm wrong. Betulkan saya jika saya salah.

Kalau kat kepala dah terkeluar mentol kuning tu, cepat-cepatlah sambar bantal. Silap. Sambar keyboard. Lepas tu baru syok menaip. Macam tak ingat dunia. Sedar-sedar dah cecah 10 page untuk 1 entry. Bayangkan kalau hari-hari mentol kuning keluar, mau loya baca entry sampai 10 page satu hari. Itu kalau publish satu entry per day. Kalau sampai dua tiga kucing berlari, mau juling membaca.

Ni nak bagi sikit tips lah. Tips dari orang yang bukan pakar. Saya budak baru belajar. Ambil galah tolong jolokkan. Kalau idea tidak kunjung tiba, tapi niat di hati mahu update blog, apa salahnya biarkan saja blog untuk sehari dua. Kasi dia rehat sikit. Dalam masa yang sama, jangan lupa pergi pujuk idea tu supaya dia keluar. Ni bila rehat, 24/7 kau rehat takda buat apa. Cuba bagi otak tu senaman sikit. Omputih kata exercise. Lihat sekeliling. Perhatikan setiap apa yang berlaku. Nak jadi blogger memang macam tu. Konon reporter tapi tak bertauliah la. Macam aku. Blog blog juga. Tapi cuti tetap cuti.

Dan yang paling penting, hati kena ikhlas. Baru sedap hati membaca dan memandang. Gaya serta teknik penceritaan pun kenalah pandai olah sikit-sikit. Err, yang ini aku tak berapa pandai nak cakap, sebab aku tulis apa yang terkeluar kat kepala. Ya, berjuta-juta perkataan keluar dalam satu masa sampaikan tak tau nak taip yang mana satu.

Dan yang terakhir, sebelum publish, pastikan sudah menapis beberapa perkataan atau ayat yang tidak berapa sesuai supaya ia kelihatan lebih menarik dan teratur. Emm.. Seriously, step yang ini aku jarang-jarang buat. HAHA.

9 perenggan sudah. Emm. Amalkan tips kat atas tu, insya-Allah idea mesti datang selalu. Yang penting, keikhlasan kita berkongsi cerita dengan pembaca. Itu sangat penting. Jangan ada niat terselindung sudah. Err. Tamatlah sesi untuk kali ini.


Perlu ke tips ni? Rasanya tak kot. Mari boo pada aku pulak. HAHA. Sape berani, meh sini potong lidah dia.





10 comments:

Ynn. said...

haha nak boo tp x nk lah eceh mcm berani je wkaka

baik ynn akan sentiasa ingat tips di ats
*i ta boleh buat entry pnjang2, idea dtg tdk mencurah² wkakakakakakak ;p

Signorina Syima said...

oowhh... ada tips..

hati biar ikhlas?? i tengah ikhlas sakit hati dengan orang ni... bole up entry?? nanti penuh unsur carutan...

pn-iena said...

bagui punya tips..kena amal kan ni.. hehehe thanks ain.. lalalaalala love song

fezaL Mohd said...

hahaha tip yg tiptop

Tihara said...

byk tips haa..dlm ngantok2 tu dah jadi otai..aku jugak laa yg terus tertido..huk huk

ubey said...

huk2. betul3. lagi satu. bahasa kena betul. dan cm ko cakap. ikhlas je berblog ni. ni ade blog yg aku lawat. entri panjg berjela sampai puluh2 perenggan. pahtu marah org x bace ape die tulis

Encik Azizan said...

bole thn ensem die..klh brad pitt..hehe

keje pun kna cti..nnti ckp kt bos..
ngeee

cIk JanNah said...

wah 2 dia ain pnye tips..
ha amek ko jannah!!

later nak try gak mncari idea bgmana update blog yg berjela2..

sggh jeles ngn ain..
hikss

;)

my name is Ain said...

Ynn
err..idea dtg dgn mencurah2 kalau niat kita suci, ikhlas dan murni utk update blog..keikhlasan berkongsi itu yg pntg..eceh!!

err..berani ke nak booo? nk kena kerat lidah? HAHAHA. joking :P

Syima
ermm..kalau nk buat entry yg marah kpd seseorg, baik xpyh pnjg2..sbb nnt akan mengeruhkn dan memburukkn lg keadaan..cukup sekadar bgtau kita mrh pd seseorg and u don't have to tell the details of the story.. takot2 menambhkan lg mslh..

Kak Iena
err..ini tips sy je..org lain pnye tips xtau la..lain org lain cara..kan?

sama2 kaseh..up lg kasih syg..haha

Fezal
;p takdela tip top sgt pn..

Kak Tiha
wake up kak, wake up..jgn tido..nnt sape nk kacau sy lg..haha

Ubey
yup..100% correct..penggunaan bahasa tu sgt penting..melalui blog ni kte boleh sebarkn kash syg pd bhs melayu..erk?? HAHA..

nk mencarut ke, mrh ke agak2 la..smpai 20 perenggan tu sgt melampau..maybe tgh hot sgt kot..ok aku janji lepas ni xnk wat entry mrh2..sume entry ksh syg jek..

gulp!!

Azizan
ermm..tp Brad Pitt malaysia lg ensem..tau x sape? HAHAHA.

xpyh ckp kt bos, mntk jek..yea, pasni nk mntk annual leave..

Jannah
err.kongsi sikit2 jek. Bukan apa pun. lg pn selalu jek baca blog org, pastu diorg ckp xde idea nk update blog..so, tu yg tercetus idea ni.. dlm2 xde idea pn boleh buat 1 entry..haha

jeles? erk? xpyh jeles jannah syg.. u kena ikhlas..tulis dari hati..insya-allah mesti boleh jd lebih pnjg..

HAHA *wink*


**tak pasal2 aku jd penasihat xbertauliah plak

a Q r a m said...

Aku perasan baju Manchester United. Glory glory~

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards