• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

2X Azam

Hari ni sudah 29 Zulhijjah 1429H. Tak lama lagi 1 Muharram 1430H.
Hari ni 27 Disember 2008. Tak lama lagi 1 Januari 2009.
(tak lama lagi jugak Tahun Baru Cina. ada kaitan ke?)

So, ada dua azam. Pertama untuk tahun Baru Islam 1430 H dan kedua untuk tahun baru 2009.



Azam Tahun Baru Islam 1430 H
  1. Menjadi hamba Allah yang bertakwa yang berguna kepada agama dan bangsa.
  2. Menjadi anak yang solehah dan patuh kepada orang tua.
  3. Nak Khatam Quran lagi tahun ni.
  4. Kalau diberi kesihatan yang baik, nak perbanyakkan ibadat puasa.
  5. Elakkan sifat mazmumah seperti boros, penipu, dll (kawan syaitan oo..tanak aku jadi kawan syaitan).

Azam Tahun Baru 2009
  1. Menjadi manusia yang berguna kepada negara (tanak jadi sampah masyarakat).
  2. Dengar kata mak bapak and ubah perangai (aku ni suka melawan sikit n suka loyar buruk ngan diorang).
  3. Kurangkan membaca perkara yang tak berfaedah (komik Shin Chan, Naruto, Doremon) sebaliknya banyakkan membaca bahan yang berfaedah (cth: Ciri-ciri Wanita Dambaan Lelaki, Ciri-ciri Wanita Ahli Syurga dll).
  4. Nak pergi exercise class. Tapi rasanya better buat sendiri kat rumah .Tak payah membazir duit nak bayar fee.
  5. Kena rajin simpan duit jangan tau buang duit je.
  6. Tingkatkan usaha supaya apa yang dirancang dapat dicapai.
  7. Semua azam di atas dilaksanakan (jangan main cakap je..)
Kepada semua umat Islam, jangan lupa membaca doa akhir dan awal tahun pada hari Ahad nanti sebab Isnin kita dah menyambut 1 Muharram 1430H (aku pun kena buat juga jgn ingatkan org je..ngee). Marilah sama-sama mengimarahkan kedatangan tahun baru. Jangan tahu nak celebrate new year je. Maal Hijrah tanak sambut. Sepatutnya masa ni lah kita kena sambut sebab masa inilah Nabi dan sekalian umat Islam telah berhijrah dari Kota Mekah ke Kota Madinah.

Aku bukannya nak kata aku baik atau nak tunjuk aku ni baik. Semua manusia pun ada kelemahan masing-masing. Tapi kalau kita tak berusaha nak perbaiki kelemahan kita, sampai bila-bila pun kita berada di takuk yang sama. Selamat Menyambut Maal Hijrah 1430H dan Selamat Tahun Baru.


Serius gila aku tulis.
Macam tak percaya pulak.
HEHEHEHE
Comel kan Linie ni..

2 comments:

Tihara said...

wahh..tk sangka adik akak yang brutal ni penuh dgn ciri-ciri wanita dambaan lelaki..serius ni,bukan main2..same2 kite kuatkan azam.

mademoiselle ain said...

tihara::
akak, sy brutal sgt ke??
no wonderlah..haha..xde pape..
sbnrnya sy sdg sgt2 sedih..
maal hijrah kali ini mmg memerlukan utk sy berhijrah..
sgt sedih..
bukna cerita rekaan..
tp kebenaran..

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards