• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

PERBUALAN ANTARA AKU DAN DIA

Selepas pulang dari kerja semalam, seperti biasa aku dan mummy akan terus memasak untuk makan malam kami. Actually mummy je yang masak, bukan aku. Aku menyebok je. HEHEHE. Disebabkan Hari Raya Aidil Adha bakal tiba tidak lama lagi (asal ayat aku skema semacam nih), mummy menyuruh aku membuatkan beliau 3 biji kek (gila kentang!) iaitu 2 biji kek coklat yang sedap lagi lemak berkrim dan satu biji (sebijilah) kek batik. Well, memang kepakaran aku membuat kek tak dapat disangkal lagi. HAHAHA. (angkat bakul nampak, pergi keluar sekarang!). HOHOHO. So, aku pun buatlah kek coklat petang semalam sebab kelmarin aku dah buat kek batik. Ikutilah dialog antara aku dan juga mummy.

[Watak utama : Ain atau *]
[Watak sampingan : Mummy atau -]
Ehem, nak jugak jadi watak utama. HAHA

- Timbang kalau kau nak ada dalam almari tepi sana.
* Kek ni tak yang pakai timbang, dia sukat pakai cawan.
- Ooo, senang la kalau cam tu.
* Ha'ah, memang senang pun. Sambil ketawa je.
- HAHAHA. (gelak besar nampak)
* Hari tu mak cakap, Kak Sima (my sister in law) buat kek ni tak berapa jadi. Tak naik.
- Tak naik? Abes dia pakai tepung apa?
* Dia cakap dia pakai tepung gandum la macam kat resipi, tapi tak jadi jugak. Orang cakap tepung kat kedai runcit tu kadang-kadang tepung lama. Tu yang tak berapa jadi kek tu.
- Abes kau buat kek pakai tepung apa?
* Tepung gandum jugak, tapi beli dekat kedai kek.
- Agaknya dia kena pakai teponggeng baru naik.
* HAHAHAHAHAHA.
- HAHAHAHAHAAHA.

Teponggeng? Mesti korang tak berapa nak paham la kan ape maksud perkataan tu. Family aku ni memang suka mereka-reka word baru yang memang orang susah nak paham kalau tak tahu perangai kitorang yang gila dan poyo nih. Perkataan teponggeng tu sebenarnya berasal daripada perkataan tertonggeng, tapi kitorang dah modified sket, so jadi cam best sikit bila dengar.

Pastu teringat lak masa zaman-zaman kat sekolah menengah dulu. Duduk ngan kawan-kawan. Pun banyak jugak istilah-istilah masa duduk kat asrama.
  • haruman serkop = harkop
  • lambat pikap = lampi
  • gempak namampos = gempos
Banyak lagi la sebenarnya, tapi tak berapa nak ingat la. Kalau korang ada jugak, share-share la. Kan sharing is caring. Ngee~



5 comments:

kin said...

wah, leh la mtk resipi kek pasni!
hehe..sy pnh cbe wat kek marble je, tu pun 3 thn yg lps..hoho~

Tihara said...

ooo..pndai wat kek openyerr..

mademoiselle ain said...

kin>> hehe..resipi cari mkn.. time ry mmg ade amek tmphn wat kek..xde la pndai sgt pn..

tihara>> xde la pndai sgt kak, biase2 je..hehe

Sarah Ezeeliya said...

beb..perkataan teponggeng tuh mmg ader kan..aku paham jer aper maksud die..haha..

mademoiselle ain said...

sarah>> hehe..ye ke?

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards