• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

ADAKAH MASIH?

Rasanya macam dah lama tak menulis semacam poyo-poyo. Ye la, asyik tulis dairy je. Pagi ni saya sungguh ceria. Ya, mulakan hari dengan sebuah keceriaan. Macam memulakan hidup baru. Tapi a bit sedih la, sebab terpandangkan beberapa 'mayat' yang bergelimpangan.

Yes, mayat. Mayat tersebut adalah mayat haiwan yang telah dilanggar oleh sebentuk benda ciptaan manusia yang keras, diperbuat daripada besi dan boleh bergerak. Kereta dan lorilah. Walaupun saya mengaku, saya bukanlah seorang manusia yang menggemari haiwan seperti kucing, tapi saya cukup kasihan apabila melihat makhluk tuhan paling seksi tersebut dilanggar dan dilenyek di atas jalan raya. Sangat sadis sehingga menitiskan air mata. Sebelum pergi breakfast tadi saya terpandang seekor anak kucing yang sangat comel berbulu putih bersih telah dilanggar. Kesian sangat. Dan lepas breakfast pula, saya terlihat bangkai seekor anjing yang mungkin telah dilanggar oleh sebuah trailer barangkali. Pun sangat sadis. Terburai segala isi perut dan saat tu saya rasa seperti ingin termuntah. Ya, kalau kereta memang tidak akan melanggar anjing tersebut sebab anjing adalah besar untuk dilanggar oleh sebuah kereta. Kalau langgar pun mesti boleh terbabas saya rasa.

Kemudian, semalam saya telah melompat ke satu blog ni. Saya lihat blog tersebut sudah lama tidak di update. Last post mungkin bulan Oktober kalau tak silap. Bila saya baca mesej-mesej di cbox beliau, rupa-rupanya pemilik blog tersebut telah pergi menghadap Ilahi pada bulan Oktober iaitu pada 20 hb. Saya baca blog kawan-kawan arwah, sangat sedih. Pun saya menitiskan air mata secara tidak sedar. Arwah adalah seorang remaja yang berusia 20 tahun, dan meninggal kerana menghidap penyakit lung cancer kalau tak silap saya.

Tiba-tiba saya terfikir. Macam mana pula kalau satu hari nanti saya pula yang pergi menghadap Ilahi. Adakah kawan-kawan diblog saya masih akan melawat blog saya? Sanggupkah keluarga saya membaca blog saya sedangkan pada masa tersebut saya sudah tiada lagi. Oh Tuhan, Kau tolonglah panjangkan umurku supaya aku dapat menjadi seorang insan yang berguna kepada keluarga, masyarakat, bangsa, agama dan negara. Siapa yang akan men'delete' blog saya kalau tiada seorang pun yang tahu password saya? Tidak, tidak. Saya tidak bersedia untuk menghadapi semua itu. Tapi, itu semua ketentuan Allah. Mungkin kita dilihat mempunyai kesihatan yang baik, tapi siapa tahu esok atau lusa mungkin kita didapati tidak lagi wujud di dunia ini. Oh, sungguh menginsafkan saya. Saya dah tak tahan nak nangis kalau cakap pasal mati ni, sebab saya sangat takut kehilangan orang yang saya sayang terutama emak saya.

Okay, tamat dah.



semalam saya telah menipu kepada seorang manusia yg mmg saya tak kenal
dari mana dia dapat no. phone saya pun saya tak tahu
tapi yg pasti dia sangat mencurigai setiap kejujuran yang saya lakukan
semuanya tak kena
kenapa dia nak persoalkan sedangkan kami tidak kenal pun
saya memang tak suka orang mcm tu terutama sekali pabila dia seorg lelaki
so saya tipu dia smlm sy shopping
and the worst part is
saya shopping bersama bakal tunang saya
padahal sy shopping bersama mummy
beli brg utk kakak sy kawen
tipu utk kebaikan diri sndiri
saya rs tak mengapa
apa pndapat anda?

2 comments:

- jinggo - said...

andainya disini perhentian terakhir saya.siapa nak teruskan 'program ' yang saya dah mulakan....terfikir juga.tapi siapalah kita.apalah kuasa kita : sekadar hari ini kita lakukan yg terbaik atas kapasiti yg diberi.Sebab saya yakin 'penglibatan' saya mencorak persekitaran orang lain akan ada pulangannya kalau pun bukannya hari ini......

Untuk kita : bergerak sebaik mungkin atas kapasiti kita....

mademoiselle ain said...

jinggo::
hanya tuhan yg mampu membalasnya...

yeah, mari maju kehadapan!

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards