• Post Title 1

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede ...

  • Post Title 2

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 3

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Quisque sed felis. Aliquam sit amet felis. Mauris semper, velit semper laoreet dictum, quam diam dictum urna, nec placerat elit nisl in quam. Etiam augue pede, molestie eget, rhoncus at, convallis ut, eros. Aliquam pharetra. Nulla ...

  • Post Title 4

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In dapibus. In pretium pede. Donec molestie facilisis ante. Ut a turpis ut ipsum pellentesque tincidunt. Morbi blandit sapien in mauris. Nulla lectus lorem...

Zaman kanak-kanak

Mula-mula sekali aku nak mintak semua orang, ikut arahan aku sebab aku akan membawa korang semua ke satu tempat. Okey, sit properly and fasten your seat belt. Are you ready? Ok, let's go!

Ha Ha Ha. Cam poyo je kan aku punya intro. Tak adalah, hari ni aku cuma nak imbas balik kenangan masa kanak-kanak dulu. Apa permainan yang aku suka main, apa hobi yang aku suka buat dan apa pulak cita-cita aku masa kecik-kecik dulu.

Masa korang kecik-kecik dulu mesti ada satu dua game yang korang suka main kan? Masa aku kecik-kecik dulu aku ingat lagi, aku suka main kawen-kawen dengan sepupu-sepupu aku. Masa tu memang kitorang boleh dikatakan hampir sebaya lah. Semua umur dalam lingkungan yang dekat-dekat je. Main kawen-kawen ni best, wa cakap lu. Lagi ada sorang mak cik aku yang sangatlah suka menyolekkan anak-anak buah dia. So, kalau kitorang main kawen-kwen memang macam jadi pengantin betul la. Tak ada tipu-tipu punya. Cuma tak ada pelamin je. Make up tak yah cakap la. Kalah wayang cina yang putih melepak tuh. Bila aku tengok balik album dulu-dulu ka, mesti aku gelak sakan bila tengok gambar kitorang lepas solek. Macam burung hantu mak cik aku kerjakan. Kalau main kawen-kawen ni, bukannya kawen pompuan dengan pompuan, kawen macam betol-betol la, ada pengantin lelaki dan pompuan. Yang pengantin lelaki tu sepupu lelaki aku. Ha Ha Ha. Sampai sekarang, dia dah besar kan, die jadi macam lembut sikit sebab main ngan budak-budak pompuan masa kecik.

Lepas main kawen-kawen, aku suka main masak-masak. Dulu masa kitorang kecik-kecik, boleh dikatakan hampir semua adik beradik mak aku duduk satu rumah sebab rumah pusaka nenek aku tu besar sangat, ada 8 bilik. Sebab tu kitorang rapat sangat macam adik beradik sebab membesar bersama. Main masa-masak ni, kitorang tak ada masak tipu-tipu punya. Kitorang masak betul-betul. Waktu-waktu kritikal cam pukul 2-3 cam tu kan waktu orang tengah rehat-rehat tido kan? Time tu la kitorang mulakan projek. Kitorang 'curik' tepung kat dalam kabinet dengan pewarna kuih sekalian alam, pastu kitorang bancuh and kitorang masak. Siap ada api semua. Tapi api kecik je la, main kat luar rumah. Bakar pakai kertas, tunku pakai batu. Kuali kitorang pakai tutup tin. Kitorang tak pakai minyak tapi kitorang pakai air. Ha Ha Ha. Merecik2 air bila tuang kat atas penutup tin tu. Time tu rasa macam dah pandai sangat la memasak, padahal....

Sebenarnya ada banyak lagi permainan yang kitorang main masa kecik-kecik dulu. Tapi kalau aku nak cerita nanti korang bosan pulak baca sebab panjang sangat kan? So, aku nak ubah pada hobi aku masa kecik-kecik dulu. Masa kecik dulu, aku suka sangat kumpul stem. Berlumba-lumba dengan sepupu aku yang lain. Siap main tipu lagi, time dia tidur, g curik orang lain punya stem atau mak aku tolong komplot pegi beli stem kat kedai buku. Nak lawan stem sape paling banyak kan, sanggup main kotor. Cam ape je dulu-dulu. Selain kumpul stem, aku tak berapa ingat apa lagi hobi aku masa aku kecik dulu.




Aku ingat lagi, masa belum akil baligh, kalau orang tanya dah besar nak jadi apa? Mesti ramai yang akan jawab sama ada nak jadi doktor, cikgu atau polis. Tulah, tak ada lain. Tapi aku masa kecik lain sikit. Aku bercita-cita nak jadi pramugari. Sebab aku rasa jadi pramugari tu best, dapat naik kapal terbang pastu jalan-jalan g oversea. And lagi satu yang aku perasan, aku perasan aku cantik masa kecik-kecik. Ha Ha Ha. Agak-agak bosan nak jadi pramugari, aku tukar cita-cita aku. Dari seorang pramugari aku tukar nak jadi jurutera/arkitek. Pergh, memang tak leh bla la cita-cita. Nama pun cita-cita kan. Lainlah kalau angan-angan maunya aku nak jadi catwomen ke, wonder women ke. Masa tu, kat kelas, aku je yang nak jadi jurutera/arkitek. Yang lain semua nak jadi polis atau cikgu. Bosan betul aku. Tapi bila dah besar, mana-mana pun aku tak jadi. Aku jadi manusia biasa je. Cita-cita nak jadi jurutera tu boleh tercapai kalau mak aku bagi aku amek course engneering, tapi dia tak bagi. Seboleh-boleh nak aku jadi cikgu or pensyarah. Tapi aku tak minat, so aku pun ameklah bidang yang aku minat iaitu Matematik.






2 comments:

CoklatChips said...

Ade jgk org mnat matematik kat Malaysia ni.Haha.

mademoiselle ain said...

math ada masanya best.. haha.. act aku minat math sebab cikgu aku dulu best..

Post a Comment

Blog Kita

Blog Kita
 
Copyright © ini sebuah kisah. Original Concept and Design by My Blogger Themes | Tested by Blogger Templates | Best Credit Cards